Een naaste met dementie is een verschrikkelijke aangelegenheid. Eén van de zaken waar je op tijd bij moet zijn is dat geldzaken van je familielid of partner goed worden geregeld. Hoe eerder, hoe beter en mogelijk kan jouw naaste nog zelf deze belangrijke beslissing nemen. Maar, wat komt er allemaal bij kijken bij bewindvoering voor iemand met dementie? Wij geven je graag informatie.
Dementie is de verzamelnaam voor meer dan 50 ziekten, waaronder Alzheimer. Dementie tast langzaam de hersenen aan en treft jaarlijks zo’n 270.000 Nederlanders. Iemand raakt langzaam de controle kwijt over zijn of haar leven. Ben jij geraakt door deze ziekte en wil je jouw zaken goed geregeld hebben of ben jij voor een naaste op zoek naar hulp? Neem dan contact met ons op om demogelijkheden voor bewindvoering bij dementie te bespreken.
Bewindvoerderschap vraag je aan bij de kantonrechter. Mensen met dementie die nog voldoende handelingsbekwaam zijn kunnen dat dus zelf doen. Mocht dat niet het geval zijn, dan mag een partner of familielid de aanvraag doen.
Als de aanvraag is gedaan, wordt de aanvrager uitgenodigd voor een zitting. Dekantonrechter bepaalt vervolgens of het beschermingsbewind gegeven wordt en aan wie de verantwoordelijkheid valt. Dit kunnen een drietal opties zijn: een familielid, de partner of een bewindvoerder.
Een bewindvoerder heeft de zeggenschap over alle geldzaken van de persoon die onder bewind staat. Controle daarover wordt uitgevoerd door de kantonrechter. Een bewindvoerder is dan verantwoordelijk voor:
· Beheren van de bankrekening
· Inkomsten en uitgaven in evenwicht houden
· Inzicht geven door het opstellen van een budgetplan
· Ontzorging door afhandeling van de dagelijkse post
· Zorgdragen voor voldoende weekgeld op de leefrekening
· Contact met alle belangrijke instanties onderhouden
Als familie of de partner liever niet de bewindvoering opzich neemt, dan kun je een partij als Mentorschappen.nl inschakelen, een professionele bewindvoerder. Mentorschappen.nl zorgt voor rust voor de patiënt, partner en de familie. Mentorschappen.nl kenmerkt zich door een nauw contact en een laagdrempelige manier van bijstaan van klanten. Wij proberen altijd zoveel mogelijk te investeren in de redzaamheid van de cliënt. In gevallen dat de redzaamheid niet toereikend is zijn wij de uitkomst.
Onze aanpak ziet er als volgt uit:
· Een persoonlijk intakegesprek aan huis
· Wij dienen de aanvraag in bij de kantonrechter
· Na goedkeuring gaan wij aan de slag
· Wij krijgen van jou de volledige administratie
· Alle financiële post wordt gestuurd naar ons adres
· Wij zorgen voor overzicht
· Wij zorgen voor blijvende begeleiding
Bewindvoering uit handen geven bij dementie kan bij Mentorschappen.nl bewindvoering. Vrijblijvend kun je altijd contact opnemen of een adviesgesprekaanvragen.